VII.

Egészségügy

 

A.      A mai állapot kialakulása

 

Az egészségügyi ellátás romlása gyakorlatilag a rendszerváltást követő legkorábbi időszakra vezethető vissza. A folyamatot az indította el, hogy a piacgazdaságra való átállás során nem történt meg az egészségügyi rendszer átalakítása. Az ország gazdasági teljesítményének visszaesése, a '90-es évek első felét jellemző magas munkanélküliség, az alacsony bérszínvonal, a minimálbéren bejelentett foglalkoztatottak után befizetett nagyon alacsony hozzájárulás jelentős forráshiányt okozott.

Az ebből eredő problémákat az egymást követő kormányok nem hogy orvosolták volna, hanem megkezdődött az egységes egészségügyi rendszer lebontása; sorra választották le a nyereségesen működtethető tevékenységeket, melyeket kiszervezés, vagy privatizáció útján magántulajdonban üzemeltettek tovább. Ebben a formában viszont a tevékenység célja már nem az egészségügyi ellátórendszer szakszerű kiszolgálása, hanem a profitszerzés volt.

Az állami, önkormányzati kezelésben maradt profilok egyre nagyobb veszteséget okoztak, miközben több alkalommal történt jelentős forráskivonás, és a létesítmények működési költségeit érintő megszorítás.

Az alulfinanszírozott rendszerben elmaradtak a fejlesztések, a fenntartási tevékenységek, elavultak a berendezések, leromlott a technikai háttér, az infrastruktúra. Az intenzíven romló körülmények mellett elmaradt, illetve jelentősen lecsökkent a bérfejlesztés. A keresetek nem csak a piaci szektor béreitől szakadtak el, hanem a közszféra más területein dolgozók jövedelmétől is, a diplomával rendelkezők esetében éppúgy, mint a középfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők esetében.

Az egészségügyi ellátásban dolgozók egyre növekvő terhelés mellett egyre romló körülmények között végzik munkájukat.

Megindult az egészségügyi dolgozók, az orvosok és ápolók elvándorlása. Csökkent az egészségügyi képzésre jelentkező fiatalok száma, elsősorban a középfokú oktatásban és szakképzésben, de megváltozott az egyetemre jelentkezők színvonala, összetétele.

http://gyorsposta.blog.hu/2012/02/03/az_alternativ_kormany_programja_vii_fejezet_b_1_pont

 

Szerző: Leslie Frank  2012.02.03. 11:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyorsposta.blog.hu/api/trackback/id/tr934058922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása